La CUP demana des del Baix Penedès una implantació de les energies renovables real, local i participada i la derogació del Decret Llei 16/2019

Avui, en una roda de premsa celebrada a Llorenç del Penedès la CUP ha tornat a exigir al Govern de la Generalitat la derogació del Decret 16/2019 i ha interpel·lat a ERC perquè ho inclogui en l'acord d'investidura que les dues organitzacions han pactat.

La diputada per la CUP-G al Parlament Montserrat Vinyets ha explicat que l'organització continua treballant per millorar l'acord amb ERC, i en concret el punt de transició ecològica que inclou el desenvolupament de la Llei de transició energètica abans del 2022 i la moratòria dels de grans projectes eòlics i fotovoltaics d'impacte territorial negatiu del Decret. Vinyets, que ha qualificat l'acord de mínims, ha insistit en les conseqüències negatives que està comportant pel territori l'aplicació del Decret sense tenir un Pla Territorial d'implantació aprovat i que ha suposat "la liberalització del sector deixant en mans de l'especulació i l'oligopoli energètic un dels reptes més grans i urgents que tenim com a societat".

La diputada ha recordat que la CUP va ser l’únic grup parlamentari que va votar en contra en el seu moment i que el Decret es va fer a esquenes del territori i amb l’oposició de entitats i col·lectius ecologistes, “fins i tot alcaldes dels mateixos partits del Govern que el van promoure ara mateix s’hi oposen”. Tanmateix, Vinyets ha volgut remarcar que l’organització no s’oposa a la implantació de les renovables, sinó que aquesta estigui “en mans dels que més han contribuït a l’emergència climàtica i que no respongui als criteris d’aproximar la producció als centres de consum i aprofitar els espais ja alterats per l’activitat humana inclosos en la Llei de Canvi Climàtic aprovada per Parlament”.

 

D’altra banda, Maria Meste, regidora de l’Arboç, ha presentat la campanya “Sí a les renovables. Defensem el territori” que l’organització ha començat a desplegar a tot el principat, i que entre altres accions, implica la presentació d’una moció a tots els ajuntaments on la CUP té representació. La moció, que inclou que els consistoris es posicionin en contra del Decret, també insta als ajuntaments a implementar mesures per un model de transició energètica liderada i sota control públic i ciutadà. Mestre ha aprofitat per explicar que l’organització també s’ha adherit al manifest “Per un model energètic sostenible” impulsat pel GEPEC i el qual ja han sotasignat nombroses entitats i col·lectius ecologistes, així com ajuntaments de les zones afectades per grans macroprojectes de centrals eoliques i fotovoltaiques. La regidora arbocenca ha recordat que ajuntaments com el de Vilafranca, Sant Jaume dels Domenys i com el de l’Arboç mateix, així com els consells comarcals del Baix i de l’Alt Penedès ja s’han posicionat en contra dels projectes i han reclamat la derogació del decret 16/2019 o una moratòria que aturi els projectes fins que s’hagi tingut temps de consensuar-los amb el territori.

 

Pel seu cantó, el portaveu de SOS Penedès, Pau Batlle, ha denunciat “el tractament hipòcrita que des de la Generalitat es fa de la gestió del territori” i ha assenyalat a Damià Calvet com el màxim responsable de les polítiques especulatives que conisderen una agressió al territori. A més a més, Batlle ha reclamat que s’aturin tots els projectes d’implementació de renovables al Penedès mentre no s’hagi aprovat el Pla Territorial, actualment en tràmit, que permeti una millor planificació d’aquest tipus d’instal·lacions.

A la roda de premsa de la CUP també hi ha participat SOS Penedès que ha manifestat la seva posició contrària a la massificació de plaques fotovoltaiques i ha demanat la derogació del decret 16/2019