La CUP aposta per transformar les ciutats amb una òptica feminista

La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) segueix amb  la campanya ‘Construïm Municipis Feministes: Posem la vida al centre. Recuperem Sobiranies’ amb la qual pretén reforçar la lluita feminista a la vegeuria Penedès

La campanya ‘Construïm Municipis Feministes: Posem la vida al centre. Recuperem Sobiranies’ cerca, entre altres objectius reforçar la perspectiva feminista en el municipalisme.

La iniciativa presentar-se fa uns dies a Tarragona amb un acte polític i artístic que va  aplegar a més de mig centenar de persones. Durant l’acte, la portaveu parlamentària de la CUP, Anna Gabriel, va  explicar que el repte de la formació és “posar-se les ulleres” de la perspectiva de gènere en tota l’activitat municipalista i assumir la campanya com un eix “indispensable, inajornable i absolutament estratègic”. “Malauradament, la feina que tenim és moltíssima per les actituds, els comportaments, les lleis i les normes del sistema capitalista patriarcal que tenim”, va subratllar Gabriel.

En el marc d’aquesta campanya, les CUP del Penedès han convocat la  xerrada sobre “Dones, explotació i cosificació”  del passat dijous dia 15 al Casal Popular de Vilafranca. Va comptar amb la sindicalista de la Coordinadora Obrera Sindical, Isa Benítez, la regidora de la CUP a la ciutat de Tarragona, Laia Estrada, i la regidora de la CUP a l’Ajuntament de Vilafranca, Laia Santís.

Un dels principals eixos dels continguts de la campanya i de la xerrada és  que la incorporació de la perspectiva de gènere en la lluita de la Unitat Popular és indispensable, i que per això cal incloure-la en el treball municipalista, si volem aconseguir un país lliure de persones lliures.

La campanya “Municipis Feministes” aposta per potenciar aquesta línia d’actuació en la vessant del municipalisme, i per això va emmarcar la primera xerrada en un debat sobre l’explotació que encara rebem les dones, i en la encara  necessària lluita per que les dones, i també les persones que no segueixen els cànons hetero-normatius,  tinguem i tinguin allò que es mereixen en la comunitat: Ser tractades com persones i no com a consumidores, ni usuàries, ni clientes, ni números, ni, en definitiva, objectes de negoci. Altres  objectius de la campanya són “acabar amb la dissociació de l’espai públic i privat” o abordar la “sexoafectivitat”, entre d’altres.

En el transcurs de la xerrada, la regidora de la CUP de Tarragona Laia Estrada ha opinat que la lluita feminista o d’alliberament sexual no s’ha de reivindicar, només, amb motiu de les diades establertes, i que cal realitzar propostes durant tot l’any.  Isa Benítez, per la seva part, ha exposat com el sistema capitalista, d’acord amb el patriarcal, vulnera els drets laborals de les dones, que vivim en situacions més precàries i som les qui rebem més perjudicialment els efectes de  la crisi. Finalment, Laia Santís, ha exposat la proposta sobre protocol d’agressions sexistes en espais i esdeveniments d’oci nocturn que va aprovar-se el passat ple de març, a proposta de la CUP, al ple de l'ajuntament de Vilafranca.

Està previst que la campanya es desplegui sectorialment i per temàtiques en els diferents municipis de les comarques penedeseques, amb noves xerrades i conferencies, i amb altres tipus d'accions reivindicatives.

La  xerrada sobre “Dones, explotació i cosificació” que va tenir lloc el passat dijous dia 15 al Casal Popular, va comptar amb la sindicalista de la Coordinadora Obrera Sindical, Isa Benítez, la regidora de la CUP a la ciutat de Tarragona, Laia Estrada, i la regidora de la CUP a l’Ajuntament de Vilafranca, Laia Santís.