Alt Penedès - La CUP es posiciona en contra de la instal·lació de plaques fotovoltaiques en sòl agrícola

La gestió de territori i la relació amb els projectes que pretenen dur a terme noves instal·lacions de producció de l’anomenada energia verda van centrar el debat del darrer ple del Consell Comarcal.

La CUP es va posicionar en contra de la instal·lació de plaques fotovoltaiques en sòl agrícola ja que consideren que, malgrat compartir l’aposta per energies renovables, aquestes instal·lacions s’han de dur a terme tenint en compte la seva integració al territori i van posar l’alerta en que la proliferació no planificada podria tenir greus conseqüències sobre el territori. Des de la CUP es considera que cal explorar altres formules que permetin la producció d’energia verda, com per exemple la instal·lació d’aquestes infraestructures en sòl industrial o fomentant la cobertura de teulades, ja que segons el mateix Institut Català de l’Energia aquesta via podria servir per a produir fins al 50% de l’energia necessària.

 

La CUP entén que la transició energètica ha de venir acompanyada d’un canvi de model, que elimini l’oligopoli actual i que sorgeixin iniciatives públiques i democràtiques per a la gestió dels recursos energètics naturals i que no té sentit avançar cap a la transició energètica sense repensar el model energètic i productiu del país. Pels cupaires, l’aposta per les energies renovables no pot anar en detriment de la supervivència de l’agricultura com a sector econòmic fonamental, i encara més al Penedès. En un context en que el sector té molts problemes per subsistir obrir la porta a l’especulació amb el terreny agrícola amb l’excusa de l’energia renovable pot produir la pèrdua de gran part del sector i la concentració de terres en mans de les noves empreses del «capitalisme verd».

L’avantprojecte del Parc Eòlic de Pontons, una nova amenaça al territori.

Des de la CUP es va aprofitar a intervenció per tal de posar sobre la taula el que consideren que és una nova amenaça pel territori a la comarca. La instal·lació d’un parc eòlic a la zona, amb molins de més de 200 metres molt a prop de nuclis habitats i en terrenys considerats de protecció especial pel seu interès natural i agrari, poden suposar un greu perill no només pel territori, si no també per les espècies animals que hi viuen com l’àliga cuabarrada, tal i com va denunciar fa uns mesos l’entitat ecologista Bosc Verd.

 

Des de SOS Penedès i la mateixa entitat Bosc Verd, ja van denunciar la greu agressió paisatgística que suposaria l’execució del projecte que impulsa l’empresa Eòlica La Conca 3 SL (participada per Nordex Eb¡nergy Spain SA i IGEwind Renewable SL) i en els darrers mesos ha començat una important mobilització veïnal per lluitar contra el projecte. Des de la CUP es demana el posicionament del Consell Comarcal en relació aquest projecte i no es descarta forçar aquest posicionament presentant una moció en el proper ple de febrer.

Aprofitant una moció presentada pel govern, les conselleres cupaires també van posar sobre la taula les reivindicacions de la Plataforma contra el Parc Eòlic de Pontons