La CUP demana un procés participatiu a Subirats

L’Alternativa per Subirats - CUP demana que l’aprovació del Pla Parcial de l”Eixample de Lavern” passi per un procés participatiu i un referèndum

A partir de la demanda de l’APS-CUP es va ampliar a tres mesos el termini d’al·legacions per l’aprovació del Pla Parcial anomenat “eixample de Lavern” on es projecta la construcció de 101 habitatges i crear una zona d’equipaments escolars segregada de l’actual i marginada al costat de la carretera, incomplint criteris del propi departament d’ensenyament on es demana que els terrenys per escoles estiguin lliures de servituds. Per un nucli de poc més de 400 habitants, un creixement com aquest té un impacte enorme però des l’equip de govern format per 5 regidors del PDCat (actualment en minoria) no sembla que sigui un tema important i ni tan sols es va incloure la informació en el butlletí municipal “Tot Subirats” publicat fa un mes. Durant el darrer ple, davant de les queixes rebudes, l’alcalde Pere Pons va insinuar que potser es podia allargar el període d’al·legacions.

Des de l’APS-CUP pensem que aquesta mesura és insuficient i demanem que s’aturi el procés iniciat i que s’obri un procés de participació per assentar les bases del desenvolupament urbanístic del sector de l’eixample, on es puguin posar sobre la taula propostes alternatives al que planteja aquest Pla Parcial i s’obri la possibilitat que s’aprovi en referèndum abans de passar-lo al Ple. Acceptar com a bona la proposta dels promotors i les negociacions tancades en un despatx és una pràctica del passat que cal superar. L’interès per urbanitzar no té perquè estar renyit amb urbanitzar pensant en la gent que viu al poble i els qui hi aniran a viure i la proposta presentada no demostra cap interès en el que pot representar en aquest sentit. De la mateixa manera que es pot modificar el Pla General per tirar endavant la urbanització de la plaça de l’Ateneu, cal estar oberts a trobar la millor solució per un sector de creixement tan important. No és suficient complir els requisits tècnics d’un Pla General amb moltes mancances; estem construint espais per viure, en pobles on la gent hi viu i encara que cada cop menys, hi treballa. Estem fent un pla que afecta als terrenys d’una de les escoles del municipi. Es presenta en un sector on es preveuen habitatges protegits, però que el Pla margina a la fase última del desenvolupament del sector. En tot el sector només es preveu construir habitatges i cap tipus d’activitat econòmica, potenciant la tendència a nuclis dormitori.

Tenim la oportunitat de revertir mancances dels pobles i construir un barri d’acord al que és un nucli com Lavern i no una còpia de qualsevol nova urbanització de cases unifamiliars i carrers pensats per aparcar cotxes,  sense places ni espais de joc i relacions socials com a espais centrals. Des de l’APS-CUP sempre hem apostat per un model de pobles per la gent, fets des de la participació veïnal i per un desenvolupament on els tècnics que concreten els projectes sàpiguen llegir l’entorn social i natural, en aquest cas rural, on els joves del municipi que vulguin puguin tenir oportunitats per tenir un habitatge. Hi som a temps, fem-ho entre totes, fem-ho bé.

Tenim la oportunitat de revertir mancances dels pobles i construir un barri d’acord al que és un nucli com Lavern i no una còpia de qualsevol nova urbanització de cases unifamiliars i carrers pensats per aparcar cotxes